Boeing již nemá kde skladovat nepředané 787

  • 21.07.2020 17:00

V posledních měsících zaplavily média fotografie parkovacích ploch zaplněných vyrobenými, ale nedodanými Boeingy 737 MAX. Těch nyní společnost skladuje na 400 exemplářů. Dodávky jsou podmíněny recertifikací letadla, která se očekává ještě letos.

Při absenci prodejů 737 MAX je komerční divize Boeingu závislá, pokud jde o letadla pro přepravu cestujících, na prodejích Dreamlinerů. Výnosy z prodeje měly pomoci kompenzovat ztrátu 20 miliard dolarů spojenou s krizí modelu 737 MAX. Poptávka po Dreamlinerech však začala rychle klesat ještě vloni s poklesem globálního hospodářského růstu.

Výrobce počátkem loňského roku sice zvýšil produkci na 14 kusů/měsíčně, ale ve světle poklesu poptávky byl následně nucen snížit výrobu na 10 kusů/měsíčně pro rok 2020 a dále až na 7 letadel/měsíčně v roce 2022. Koncem pololetí registrovala společnost celkem 535 nevyřízených objednávek typu 787.

Za první pololetí dodal Boeing zákazníkům pouze 36 Dreamlinerů, přičemž podle odhadů má vyrobeno, ale nepředáno dalších přinejmenším 50 letadel 787. Zákazníci vzhledem k situaci na trhu objednávky ruší nebo termíny přejímek odkládají. Nová nebo další dálková letadla dnes nikdo nepotřebuje.

Některá z letadel jsou parkována na nepoužívané dráze poblíž výrobního závodu v Everettu, další se skladují na plochách výrobního závodu v Charlestonu, část je uskladněna ve známém „odkladišti“ ve Victorville v Mohavské poušti.

Perspektiva přitom není nijak růžová, protože se předpokládá, že obnova dálkových linek bude probíhat nejpomaleji. Pokles poptávky proto bude dlouhodobý. Osud Dreamlinerů bude záviset na vývoji modelu 777X, neboť dnes někteří zákazníci jednají o konverzi objednávek 777X na 787. To ale pro Boeing s jeho ambicemi u typu 777X rovněž není nijak povzbudivé. (Foto: Seattle PI, The USA Express)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace