Evropská unie uvolňuje cestování do 14 mimounijních zemí. Česká republika seznam zúžila na osm z nich.

  • 02.07.2020 08:00

Cestovní restrikce mají zásadní vliv na cestovní ruch a rychlost obnovení leteckého provozu. Vrcholný kolektivní orgán Evropské unie, Rada Evropské unie, která reprezentuje zájmy členských států, přijala doporučení týkající se uvolnění cestování do některých zemí mimo EU. Rada doporučuje uvolnit cestování do 14 zemí. Patnáctou zemí je Čína, kde však Rada požaduje reciproční opatření z čínské strany.

Rada bude aktualizovat své doporučení každé dva týdny, a to s ohledem na aktuální epidemiologický vývoj. Hlavním kritériem je počet nově nakažených, který by neměl přesáhnout průměr EU. Ten činí v současnosti 16 nakažených na 100 000 obyvatel za dva týdny. Dalším požadavkem pro začlenění země na seznam je požadavek reciprocity.

Je nutno připomenout, že se jedná o opatření ze strany EU a při cestách je nutné se seznámit s aktuálními podmínkami či omezeními cílových zemí. Užitečným vodítkem je cestovatelská mapa zde. Restrikce v jednotlivých zemích pak uvádí např. COVID-19 Travel Alliance, v níž jsou zapojeny Barcelo Hotels, Booking.com, Eurowings, Flixmobility, Iberostar Hotels, KLM, Radisson Hotel Group and trivago.

Rada doporučila uvolnit cestování do následujících zemí: Alžír, Austrálie, Černá Hora, Gruzie, Japonsko, Jižní Korea, Kanada, Maroko, Nový Zéland, Rwanda, Srbsko, Thajsko, Tunis a Uruguay.

Na českém seznamu otevřených zemí, který zveřejnilo ministerstvo zahraničí v úterý je však pouze osm zemí (vyznačeno podtržením).

Seznam Rady Evropské unie je ve skutečnosti širší, neboť z hlediska otevírání vnějších hranic dává Rada Andoře, Monaku, San Marinu a Vatikánu stejný status, jako by se jednalo o země EU.

Proč ze seznamu Rady ministerstvo vyřadilo některé země je nejasné, protože v některých z těchto zemích je epidemiologická situace výrazně lepší než v ČR a také lepší než v některých zemích, do kterých je cestování umožněno. Celkově tak vzniká kuriozní situace, kdy cestující sice nemůže letět do „vyloučených zemí“ z Prahy, ale např. z Vídně může.

Ze zemí, které ministerstvo vyřadilo, má přímé letecké spojení s Prahou pouze Gruzie, a to spojem Wizz Airu z/do Kutaisi.


Fotografie k článku



Komentáře



ToP - nepřihlášený host (...163.8...)
02.07.2020 14:44
Kutaisi

Ano Do Kutaisi se dá letět přímo , ale ne letos , v prodeji je pouze rok 2021

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace