Penta prodala Aero Vodochody

  • 12.06.2020 08:00

Společnost Penta Investments Marka Dospivy prodala Aero Vodochody Aerospace. Maďarský podnikatel András Tombor získal ve společnosti AERO Investments Partners 51% podíl, zbytek připadl skupině Omnipol Richarda Hávy. Transakce byla oznámena dne 11. června. Letiště Vodochody si Penta ponechává, není součástí transakce. Detaily obchodu nebyly sděleny.

Penta získala Aero v privatizaci v roce 2006 a kolabující firmu zachránila od krachu. V posledních letech se však Aeru Vodochody nedařilo. Firma vloni nečekaně ztratila významný a dlouhodobý kontrakt se společností Sikorsky a navíc je zatížena vysokými investicemi do vývoje letadla L-39NG. Aero L-39NG však svůj trh zatím nenašlo. V roce 2018 firma hospodařila se ztrátou 223 milionů korun a podle předpokladu měla letos dosáhnout zisku.

Aero kromě výnosů spojených s historickou bází (modernizace a generální opravy L-39, modernizace L-159 české armády) živí dodávky komponent pro letadla Airbus A220 a Embraer KC-390 a podvozky pro Aircraft Industries.

András Tombor je úspěšný maďarský byznysmen s těsnými vazbami na vládnoucí stranu Fidesz. V minulosti působil jako poradce Viktora Orbána. Mimo jiné je majitelem společnosti, která prodává reklamní prostor v médiích.

Skupinu Omnipol není třeba představovat. S firmou Aero dlouhodobě spolupracuje a je strategickým partnerem a spoluinvestorem projektu L-39NG.

Za svou více než stoletou historii vyrobilo Aero okolo 11 tisíc letadel. Aero bylo historicky největším výrobcem proudových cvičných letadel na světě, vyrobilo jich 6 700.  Podrobnější údaje o Aeru lze nalézt zde. (Obr.: aero.cz)  


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace