Turkish Airlines a Boeing dosáhly dohody o kompenzacích za 737 MAX

  • 03.01.2020 08:00

Turkish Airlines dosáhly koncem prosince dohody o kompenzacích za uzemněné Boeingy 737 MAX, které nemohou provozovat a vzhledem k neznámému termínu jejich recertifikace ani správně plánovat kapacity pro letošní rok.

Podle místního tisku získají Turkish Airlines 225 milionů USD kompenzací. Kompenzace sestávají z finančního vyrovnání ve výši 150 milionů USD a 75 milionů USD v náhradních dílech a službách (výcvik).

Turkish Airlines mají objednáno celkově 75 letadel 737 MAX, z nichž již převzaly prvních 12 letadel. Boeingy 737 MAX jsou celosvětově uzemněny od 13. března 2019 a zatím není známo, kdy se budou moci vrátit do provozu. Kvůli výpadku 737 MAX musí Turkish na letošní rok redukovat své rozvojové plány.

Náklady výrobce spojené s uzemněním 737 MAX se odhadují na 9 miliard USD a každý další měsíc uzemnění rostou o vice než miliardu USD. 

Dohody o kompenzacích dosáhly počátkem prosince Southwest Airlines, které jsou největším světovým zákazníkem letadel 737 MAX. Výše kompenzace nebyla komunikována. Řada dalších společností výši kompenzací se společností Boeing projednává. (Foto: Time 24 News)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace