United počítá s MAXy až od června

  • 23.12.2019 17:00

Na rozdíl od společností American Airlines a Southwest, které posunuly předpokládaný termín nasazení Boeingů 737 MAX do provozu na první polovinu dubna, United Airlines plánují 737 MAX nasadit až od 4. června. To znamená, že v roce 2020 výpadek postihne 11 500 letů společnosti.

Momentálně není jasné, kdy dojde k recertifikaci letadel, které byly globálně uzemněny 13. března 2019. Společnost Boeing proto minulý týden rozhodla od ledna výrobu letadla pozastavit a šetřit tak hotovostní toky. Šéf FAA Steve Dickson minulý týden v interview pro CNBC oznámil, že stále chybí asi 10 či 11 milníků.  

Pokud se odhad United ukáže odůvodněným, může to znamenat, že leteckým provozovatelům mimo USA budou chybět na hlavní sezónu stovky letadel. Předpokládá se, že recertifikace modelu 737 MAX proběhne v různých částech světa s různým zpožděním za rozhodnutím FAA. Stovky letadel tak budou chybět i evropským provozovatelům. Paradoxně však tato situace může dopravcům pomoci, neboť snížení přepravních kapacit povede k růstu cen letenek.

Logisticky bude obtížné dodat nová letadla ve větších množstvích provozovatelům v době hlavní sezóny, stejně tak jako vrátit rychle do provozu ta, která jsou nyní uzemněna. Není také jasné, jaké z nové certifikace vyplynou podmínky pro školení pilotů. (Foto: Reuters)  


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace