Indie vybuduje na 100 nových letišť

  • 02.11.2019 17:00

Indie je dnes jedním z nejrychleji rostoucích trhů letecké dopravy a předpokládá se, že v roce 2025 překoná – pokud jde o počet přepravených cestujících – trh Velké Británie. K tomu potřebuje posílit svou pozemní infrastrukturu, v rámci čehož vybuduje 100 nových letišť.

Indická ekonomika v poslední době zpomalila svůj růst a vláda věří, že rozvoj leteckého spojení může hospodářský růst povzbudit. Okolo roku 2015 disponovala civilní letecká doprava Indie pouze asi 75 provozuschopnými vzletovými/přistávacími drahami. Nástup větších dopravních letadel pak znamenal, že dopravci opustili menší letiště a řada měst tak ztratila spojení.

Kromě výstavby nových letišť se proto vláda vrhne i na rekonstrukce původních, která přestala být využívána. Vláda bude zároveň subvencovat lety do měst, která jsou pro dopravce méně atraktivní.

V letošním roce Indie otevřela nebo vrátila do provozu 38 letišť a dalších 63 letišť má jít do provozu během následujících pěti let. Do výstavby letišť má vláda investovat celkem 14 miliard USD.

Čína, která se stane kolem roku 2023 největším světovým trhem osobní letecké přepravy, dokonce plánuje postavit do roku 2035 asi 450 nových komerčních letišť. Během pěti let postaví nebo zásadně modernizuje 66 letišť také Rusko. (Foto: Bloomberg)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace