Privatizační agónie Alitalie se dále protahuje

  • 30.10.2019 08:00

Italská vláda odsouhlasila další odklad již několikrát odloženého termínu privatizace zkrachovalé společnosti Alitalia. Společnost formálně vyhlásila bankrot 2. května 2017, je řízena správcem konkurzní podstaty a v provozu pokračuje díky „krátkodobé překlenovací“ státní půjčce, která měla být původně splacena již koncem loňského roku.

Ministr průmyslu Stefano Patuanelli nyní stanovil jako konečný termín pro závaznou nabídku na převzetí společnosti a předložení podnikatelského záměru 21. listopad. Původní konečný termín byl 15. října. Ministr uvádí, že tak činí na žádost konsorcia, které zahrnuje společnosti Delta Air Lines, státní železnice Ferrovie dello Stato a provozovatele dálniční sítě Atlantia (člen skupiny Benneton). Členové konsorcia diskutují uspořádání převzetí Alitalie přinejmenším od počátku letošního roku.

Alitalia zaměstnává asi 11 000 zaměstnanců a má pozoruhodnou historii bankrotů. Jak trefně komentoval the Economist, během své 70leté historie „účetní Alitalie jen zřídkakdy potřebovali černou tužku“. Kromě katastrofických hospodářských výsledků firma navíc ztrácí v posledních letech také tržní podíl na domácím trhu. (Foto: wsj.com, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace