Certifikaci Boeingu 777X hrozí zpoždění

  • 17.05.2019 08:00

Boeing původně předpokládal, že certifikace modelu 777X půjde relativně hladce, neboť prezentoval 777X jako upgrade svého 26 let starého modelu 777. Tento přístup nápadně připomíná pochybnou certifikaci 737 MAX, kterou doprovázel stejný argument.  

Opatrnější nyní bude nejen FAA (jako vedoucí certifikační autorita), ale zejména regulátoři v Číně, Evropě a Kanadě. Ti dávají již nyní důrazně najevo, že nadále nevidí svou roli v razítkování certifikačního povolení FAA.

FAA ztratila na případu 737 kredibilitu, a to nejenom certifikací, která je nyní předmětem vyšetřování, ale také zatvrzelým odporem k uzemnění modelu 737 MAX, a to v situaci, kdy tak již prakticky celý svět učinil. To vyvolalo dojem, že úkolem FAA je hájit spíše zájmy domácího průmyslu než bezpečnosti cestujících. Nakonec se Úřad musel podřídit exekutivnímu příkazu prezidenta Trumpa a 737 MAX uzemnil.

Podobně se mohou změnit podmínky pro přeškolení posádek z 777 na 777X.  Ty Boeing viděl jako jednoduché hodinové školení na iPadech à la 737 MAX. Ve světle katastrofy 737 MAX tento přístup fungovat nemusí. Regulátor, letecké společnosti a odbory zastupující piloty budou tentokrát nepochybně trvat na tom, aby Boeing rozkryl veškeré odchylky proti 777.

Lufthansa, která má být prvním provozovatelem 777X v Evropě, již připustila, že po katastrofách v Indonésii a Etiopii bude evropský regulátor přistupovat k certifikaci mimořádně rigorózně, a proto lze očekávat zpoždění. Dalším faktorem, který může zpozdit certifikaci je fakt, že Boeing musí mobilizovat své odborníky prioritně na řešení problémů spojených s 737 MAX.  

Boeing 777X měl poprvé letět ještě během tohoto kvartálu a dodávka prvnímu komerčnímu zákazníkovi (Emirates) byla plánována na polovinu příštího roku. (Foto: knkx.com, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



MK. (...192.13...)
18.05.2019 10:53

MATE ZASEKLY CAPS LOCK

Karel Freiberg - nepřihlášený host (...94.27...)
18.05.2019 03:35
Je to big business.

JE TO VELKY BUSINES.LIDE BY MNELY SEDET DOMA A NE LITAT PO SVETE.UZIVAT ZIVOTA,VSICHNI JSME ZDE NA ZEMI JAKO NA KRATKEM VYLETE.LETECKA TECHNIKA DOSPELA K VYSOKE TECHNOLOGII,TA ALE VELMI SKODI ZDRAVI A ZIVOTU NA NASI PLANETE.LIDE SE DO DALSICH 50 LET ZNICI SAMI POMOCI NOVYCH PREVRATNYCH TECHNOLOGIICH A VYMOZENOSTICH ,RISK JE NA CESTUJICH A ZVEDAVCU.

Celkem 2 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace