Dreamlinery British Airways téměř rok uzemněny kvůli motorům Rolls-Royce

  • 13.02.2019 17:00

Podle informací Financial Times byly British Airways nuceny odstavit na letišti Heathrow téměř na rok dva své nové Boeingy 787 Dreamliner, a to kvůli trvajícím problémům s motory Rolls-Royce Trent 1000. Problém únavových lomů kompresorů motorů Trent 1000 Package C přitom zdaleka nepostihl pouze Dreamlinery British Airways, ale také Air New Zealand, ANA All Nippon Airways, Avianca, Ethiopian Airlines, LATAM Airlines, LOT, Norwegian, Royal Brunei Airlines, Scoot, Thai Airways International a Virgin Atlantic.

Rolls Royce je kvůli zjištěným problémům nucen častěji kontrolovat motory a přepracovat některé jejich komponenty, což se ukazuje jako dlouhodobý a finančně náročný úkol. Většina postižených společností je v důsledku těchto problémů změnit své letové řády a/nebo pronajmout další letadla na záskok. Virgin Atlantic např. „reinkarnoval“ své starší A340, Norwegian Air si pronajal na záskok kapacity A380 od Hi Fly, atd.

Předpokládá se, že BA odstavily své letouny proto, že je efektivnější zajistit plný provoz sníženého počtu Dreamlinerů než improvizovat okolo celé flotily.

Kromě problémů leteckých společností jde pro firmu Rolls-Royce o mimořádně vážný problém, neboť se nejedná pouze o technické selhání, ale také věc reputace. A to v době, kdy firma bude vstupovat do nejistot okolo brexitu, a kdy si Boeing vybírá dodavatele pro svůj perspektivní letoun NMA.

Airbus je roztrpčen zpožděnými dodávkami motorů Trent 7000 pro nový Airbus A330neo, Boeing zase problémy okolo Dreamlinerů. Kombinace všech těchto faktorů staví nyní Rolls-Royce do velmi choulostivé situace, a to v nejhorší myslitelnou možnou dobu. (Foto: Rolls Royce, Aviation International, planes.cz)


Fotografie k článku



Komentáře



PavelD - nepřihlášený host (...220.212...)
13.02.2019 22:45
Boeing NMA

Cože? Uteklo mi rozhodnutí, že se NMA rozjede ?

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace