Jak jsem vítal Deltu v Praze

Krátkou glosou našeho spolupracovníka se vracíme ke čtvrtečnímu inauguračnímu letu z Atlanty.

Když jsem obdržel pozvání na inauguraci prvního letu společnosti Delta Air Lines z Atlanty do Prahy, byl jsem potěšen. Ve správný den a čas jsem dorazil na letiště a byl jsem příjemně překvapen počtem aut a přítomností médií včetně České televize na VIP parkovišti. Nicméně jsem vstoupil, slečna na recepci mne zaskočila otázkou „Jdete na Kabát nebo na Deltu?“ a když vzápětí kolem mne prošel Pepa Vojtek, pochopil jsem, že Delta asi nebude v Aha na titulní straně.

S malým zpožděním začala tisková konference, kde všichni velebili začátek nové spolupráce, a kdyby nebylo potřeba vízum, snad bych do té Atlanty okamžitě vyrazil.

Po tiskovce jsme se přesunuli autobusem do tranzitního prostoru terminálu Sever, Gate B7-9, kde již bylo přistavené letadlo Boeing 767 společnosti Delta a probíhala zde slavnostní inaugurace prvního letu pod názvem „Praha-Atlanta nonstop“. Přítomen byl i velvyslanec USA Richard Graber, který společně s generální ředitelkou Letiště Praha Hanou Černochovou, Petrem Pištělákem z ČSA, Rudoflem Blažkem z Magistrátu města Prahy a Frankem Jahangirem z Delta Air Lines slavnostně promluvili a poté rozstříhali červenou pásku. Viceprezident společnosti Delta pro Evropu Frank Jahangir svůj projev jako jediný četl z papíru a pro nás účastníky tiskovky již podruhé. Paní ředitelka nás ujistila, že nůžky na stříhání pásky jsou v tranzitním prostoru se všemi náležitými povoleními a jsou prověřené.

Po této oficiální části hrála živá hudba americké oldies melodie a písně (nutno poznamenat že dobře) a započal raut. Mezitím se do těchto prostor pomalu trousili cestující, kteří zde čekali na zpáteční let do Atlanty. Z letadla se dostavila i posádka - piloti a letušky. Pan velvyslanec přivítal všechny tři piloty jako hrdiny, kteří přeletěli Atlantik, a po americku jim poplácal po ramenou.

Letušky se mezitím zapojily do konzumace českých dobrot. Slavnostní hodování probíhalo až do chvíle nástupu posledního cestujícího do letadla a poté nás, co měli zájem fotit, převezl autobus 28 metrů k letištní ploše, kde již byly připraveny hasičské speciály s vodním dělem.

Letadlo bylo odtlačeno od terminálu a pomalu majestátně projelo vodní bránou směrem k nám a pak dále k dráze 31, ze které po několika minutách odstartovalo směrem zpět do USA.

Celá akce byla velice zajímavá a ze strany Letiště Praha velice dobře připravená a je jen naším přáním, abychom mohli uvítat více nových společností na dálkových letech.

Autor: PB



Související kategorie

Komentáře



Dave - nepřihlášený host
12.07.2008 01:23
To Mike

Nevim kde si prisel na to, ze Delta je nejvetsi Americka letecka spolecnost?? BEJVAAVALO, ale to uz daaavno neplati..je skutecne az na tretim miste v poradi za AA a SouthWest jak uz tu nekdo predtim psal...Delta ma v soucasnosti vice problemu nez nejakych ,,uspechu,, takze ,,titulu,, nejvetsi letecke spolecnosti v US je uz nejakou delsi dobu na hony vzdalena....jinak, ale souhlas s tim co si psal.

Standa - nepřihlášený host
13.11.2007 12:10
nebyl čas zjišťovat kdo je kdo...;-)

Je fakt, že jsme neměli moc čas sledovat co kde jezdí a Delty jsme si všimli až když projížděla těsně okolo nás. Za normálních okolností takhle nepojíždí letadlo, které půjde na start, takže nás to asi zmátlo, protože to vypadalo, že právě přijíždí z dráhy. Podle Vašeho popisu tedy Delta udělala "kolečko" - přejela od gatu B9, zřejmě po Julietě, na Golf (tam jsme ji teprve zaregistrovali), odkud zatočila doprava přes plochu zpět k Hotelu, projela slavobránou a po Hotelu na start z 31. Ač nerad ;-), připouštím, že to tak mohlo být. Dík za ty fotky.

autor - nepřihlášený host
12.11.2007 19:27
já vím :-)

Standa: je to opravdu, jak je uvedeno v článku, Delta stála po celou dobu slavnosti u gatu B9 a pak byla vytlačena a pojížděla skrz vodní bránu s nahozenýmu motory (jak jinak). Jen pracovní soustředění může omluvit, že jste si toho nevšimli, i když vám to letadlo stálo nejméně 2 hodiny přímo na očích :-)

Standa - nepřihlášený host
12.11.2007 12:59
tak nevím

Byl jsem tam s kolegou v blízkosti stop-příčky na Bravo3 - na té fotce, kdy letadlo pojíždí po Golfu, je pod ním (za ním) vidět naše tmavomodrá Kia Carnival a my jsme asi ten "flek" napravo u znaku. Možná se pletu, ale doteď jsem byl přesvědčen, že to bylo těsně po přistání. Letadlo zahnulo z Golfu doprava směrem k prstu B, kde na něj čekali hasiči se svou slavobránou. O nějakém odtlačování, viz "Letadlo bylo odtlačeno od terminálu a pomalu majestátně projelo vodní bránou směrem k nám a pak dále k dráze 31...", nemůže být řeč, nakonec na fotce není nic takového vidět! BĚŽELY mu motory a my jsme se honem utíkali schovat do auta, načež k nám dolétla i nějaká motory odfouknutá voda - až na přední sklo auta! Tak nevím, co jsem tedy viděl... Že by se slavobrána opakovala i při odletu? Fotky tomu neodpovídají.

Martin - nepřihlášený host
19.09.2007 17:48
Nejvetsi letecka spolecnost

Takze nejvetsi letecka spolecnost je (podle poctu prepravenych pax):
American Airlines, 2. Southwest, Delta je 'az' na tretim miste.

mike - nepřihlášený host
19.07.2007 00:10
Komentare na druhou

Fascinuje me, ze u takoveto relativne vyznamne udalosti se objevuji komentare blekotalu typu richarda, nebo totalne OT slinty o radaru. Inteligentnejsi ctenarstvo si asi vybira dovolenou.
Takze: Delta je nejvetsi americka letecka spolecnost a linka do jejich hubu v Atlante je skutecne vyznamnou udalosti, otevirajici ceskym cestujicim xyz destinaci po cele USA s jedinym prestupem. (Proto maji na plakatech ten Golden Gate jako jednu z turistickych ikon Ameriky - v Atlante je jinak totalni prd).
Kdo nekdy cestoval do USA a nepovedlo se mu to z ruznych (predevsim cenovych) duvodu s CSA, kazdou dalsi moznost uvita.
Z druheho pohledu je mozne letat do Prahy z xyz destinaci s jednim prestupem a to je prepravni potencial, ktery LP chape a ocenuje. Proto ta radost na jejich strane a predpokladam, ze i dalsi organizacni preference teto paterni trasy.
Shrnuto a podtrzeno: jako cestujici to jednoznacne vitam.

Kuba - nepřihlášený host
17.05.2007 14:37
Vice fotek

Skoda, ze fotky z inauguracniho letu jsou jedine, myslim, ze pokud nekdo mate i jine fotky Delty, urcite se na ne radi podivame ;)

Foxx - nepřihlášený host
16.05.2007 11:44
for Richard

Díky za objasnění ... opravdu zajímavej přístup...

admin - nepřihlášený host
15.05.2007 08:14
Pro Petra Lišku

Petře, netahejte sem prosím politický aktivismus. Chodí sem lidé názorů nejrůznějších, ale chodí sem kvůli letadlům. Díky.

richard - nepřihlášený host
15.05.2007 08:11
snad to asi neni arognaci

Nemyslim si, ze vse co se sebehlo kolem znovuzvedeni provozu DL do Prahy je zapricineno americkou aroganci. Stejne jako jakykoliv jiny dopravce si DL rekla co potrebuje, ale vzhledem k priposranosti LP a ostanich organu na letisti jim bylo zcela vyhoveno bez ohledu na ostatni a to dokonce bez konzultace. Na vine neni DL ani americani, ale patolizalsky pristup zodpovednych organu k nekomu, komu si mysli ze je treba z politickych duvodu vyhovet. Typicky cesky pristup a pozoruhodna ohebnost patere pred zdanlive vyznamnym partnerem na ukor jinych.

Celkem 24 záznamů

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace