Z Prahy do Soulu už bez přestupu - inaugurační let

V deštivou sobotu 15. května 2004 byl zahájen provoz na historicky první pravidelné lince mezi jihokorejským Soulem a Prahou. O tom, že by tato linka mohla vzniknout se začalo spekulovat už dříve, konkrétně po vstupu ČSA do aliance Sky Team. Několik let se o této možnosti pouze hovořilo, avšak na přelomu léta a podzimu 2003 se začala nová linka rýsovat konkrétněji. Korean Air vedl s ČSA intenzivní jednání, během kterých se dohadovaly podrobnosti nové linky, zejména codesharová spolupráce mezi oběma dopravci. Na jaře 2004 byla pro letecké fanoušky potvrzena tolik očekávaná zpráva, že Korean Air skutečně spojí Soul s Prahou. Od 15. května bude na této lince létat Airbus 330 v konfiguraci 23 sedaček v obchodní a 234 v ekonomické třídě. Od 3. června by měl však být nahrazen větším Boeingem 747. V Praze budou letadla Korean Airu přistávat vždy v pondělí, čtvrtek a v sobotu v 17:40. Zpět do Soulu odletí v ten samý den v 19:20. Od 1.7. bude tato linka operována jako codesharová ve spolupráci s ČSA.

foto: DV

Trochu zarážející byla téměř minimální reklamní kampaň na tuto linku v České republice. Na webových stránkách Korean Airu pro Evropu o ní nebyla ještě v den odletu ani zmínka, pouze v záhlaví stránek byla zobrazena fotografie Staroměstského náměstí. Oč byla propagace linky chudší v elektronických médiích, o to byla bohatší propagace v tištěných materiálech společnosti. Letový řád pro léto 2004 má na titulní stránce obrázek Prahy, taktéž titulní stranu palubního časopisu Morning Calm zdobí obrázek pražského Orloje. Uvnitř časopisu je článek o Kutné Hoře, doplněný pěknými fotografiemi. Text je bohužel pouze v korejštině.

foto: DV

Tarify letenek nebyly ještě počátkem května stanoveny a tak pokud si případný zájemce chtěl koupit letenku na tuto linku, musel sáhnout trochu hlouběji do kapsy, rezervační systém ukazoval cenu kolem 90 000 Kč. Den před odletem první linky společnost oznámila předpokládanou cenu zpáteční letenky. Ta by se měla pohybovat kolem 23 000 Kč.

foto: JB

Informace o tom, jak probíhal zahajovací let na první pravidelné lince Praha – Soul vám aktuálně přinášíme.

Airbus 330-200 registrace HL 7538 přistál v Praze v 17:40 a přes deštivé počasí nalákal na letiště větší množství fotografů. První let Soul – Praha byl vyprodán téměř do posledního místa, jelikož korejské cestovní kanceláře ho naplnily turisty z Japonska a Koreje. Odbavení linky KE 936 probíhalo na přepážkách 82-87, žádná speciální výzdoba zde však nebyla. Ve východu B8 ze kterého byl let vypravován však na cestující čekaly stoly s nabídkou sektu a dalších nápojů. Každý z cestujících dostal na památku prvního přímého letu mezi Prahou a Soulem propisovací tužku s logem Korean Air. Nástup cestujících začal s menším zpožděním, přesto však proběhl rychle a hladce. Letadlo odstartovalo směr Soul z den předtím otevřené dráhy 24, v 19:45. Přesto, že všichni cestujících byli pouze korejské a japonské národnosti, byla puštěna nahrávka uvítacího hlášení i v českém jazyce, která však mylně informovala, že se jedná o společný codesharový let Korean Air a ČSA. Servis na palubách Korean Airu je znám svou vysokou úrovní, což se potvrdilo. Posádka kapitána Roh Chang - Lai ve složení osmi stevardek a dvou stevardů (která dorazila do Prahy už v pátek přes Frankfurt, kam přiletěli ze Soulu jako cestující), se starala o všech 179 cestujících perfektně. Asi hodinu po startu stevardky rozdaly cestujícím osvěžující ubrousky, o něco později oříšky a ještě později obešly cestující s nabídkou džusů a dalších nealko nápojů. Dvě hodiny po startu byla podávána večeře. Cestující si mohli zvolit mezi korejským a evropským jídlem. Všichni cestující zvolili jídlo korejské, které bylo složeno z rýže a pro člověka neznalého korejské kuchyně z dalších neidentifikovatelných přísad. Po večeři byl puštěn korejský film s anglickými titulky a stevardky obešly cestující s nabídkou korejských knih k zapůjčení. Nákupu ve Sky Shopu, se kterým letušky procházely krátce po večeři využila většina cestujících. Zájem byl zejména o alkohol a kosmetiku. Drobností, která na palubě Korean Airu potěšila byly kartáčky na zuby v mini balení s pastou, volně přístupné v neomezeném množství i na toaletách v ekonomické třídě.

foto: JB

Celý let probíhal v klidu a letadlo přistálo v Soulu po zhruba deseti hodinách letu, v 12:48 místního času (05:48 času našeho) a zarolovalo na stojánku k východu 26. Doufejme, že nová linka najde své pravidelné cestující a my budeme mít možnost letadla této zajímavé a pro nás středoevropany svým způsobem exotické společnosti vídat na pražském letišti ještě dlouhou dobu.

foto: JB
foto: JB
foto: JB

Autor: JB



Související kategorie

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace