Jak se fotí v Tivatu

Když jsem vyrážel s rodinou v polovině srpna autem na jih, netušil jsem kolik letišť a letadel po cestě zachytím, ale doufal jsem v alespoň nějaký úlovek. Nejprve jsme nějakou dobu pobývali v Chorvatsku a první zajímavé letiště jsem navštívil při výletě do bosenského Mostaru.

Letiště Mostar leží těsně za městem v údolí, lemováno horským hřebenem. Po příjezdu k úplně nové budově se naskytlo opuštěné parkoviště a vpravo od budovy vjezd do vojenského tábora jednotek OSN. Všude okolo jsou patrné stopy války a tak jsem pouze z auta tajně vyfotil novou budovu a už mě hlídka dávala najevo, abych zmizel.

Mostar

Další letiště míjíme za Dubrovnikem, ale čas bohužel nedovolil větší průzkum.

Pokračováním dovolené byl týdenní pobyt v Černé Hoře. Přejezd trajektem přes záliv Boka Kotorská a již jste v Tivatu. Projedete městem po pobřeží směrem na jih a projíždíte kolem letiště, které leží souběžně s hlavní silnicí. Na jedné straně dráha začíná světelnou řadou křižující silnici. Projížděl jsem pod konstrukcí této řady a zachytil přistávající MD-82 od SAS těsně nade mnou. Bohužel na víc nebyl čas a museli jsme pokračovat na jih do 50 km vzdáleného Sutomore, kde bylo zajištěno ubytování.

Podgorica

Mezitím jsme při cestování kolem úžasného Skadarského jezera doputovali i do hlavního města Podgorice, které rovněž disponuje mezinárodním letištěm. I když leží pouze asi 60 km ve vnitrozemí a cestu od moře skrz horský masiv usnadňuje nový supermoderní tunel, nezaznamenal jsem zde žádný pohyb letadel a je jasné, že Tivat převzal veškeré sezonní lety, i když to na mapě vypadá jinak.

Po několika dnech pobytu se mi podařilo přesvědčit rodinu, abychom jeli v podvečer znova k letišti a zde jsem našel místo, které je pro pozorovatele ráj. Druhý konec dráhy směřuje do zálivu Boka Kotorská a je zakončen asi půlmetrovým živým plůtkem, okolo vedoucí silnicí na nedalekou pláž a asi padesáti metry trávy s pasoucím se dobytkem. Pak už je moře a hory.

Zde se vám podaří zažít něco naprosto neskutečného. Poprvé jsem stál necelých 60m za Boeingem 737, který naroloval na start a pak mi odlétly děti do trávy mezi skot, který se ani nepohnul a nerušeně se pásl dále. Takovou bombu jsem ani já nečekal. Tak jsme si postupně vyzkoušeli start různých typů. Další zážitek je stát v ose dráhy a pozorovat startující stroj jedoucí proti vám - musíte prostě věřit, že to včas zvedne.

Návštěvu letiště jsme ještě opakovali v den návratu, kdy se nám naskytl úchvatný pohled ze štítů hor, které je lemují. Přes dvacet kotorských serpentin umožňuje výhled nejen na celou zátoku, ale i letiště z mimořádné výšky. Je požitek sledovat startující stroj hluboko na zemi a stoupající nad mořem do zátoky, aby včas točil vlevo na širé moře, před blížícím se pohořím.

Letiště Tivat a Kotorský záliv

Absolutním vrcholem všeho byl start IL-86 společnosti Kras Air, který kolem nás projel v bezprostřední blízkosti, na vzdáleném konci se otočil a startoval po západu slunce proti nám. Jeho odlepení bylo skutečně až v poslední části dráhy a nad hlavou nám prosvištěl sotva ve dvaceti metrech. Pomalu stoupaje zaklapl nad mořem kola a mizel proti zapadajícímu sluníčku. Když jsem se ptal dětí na bezprostřední dojmy, zjistil jsem, že viděly hlavně ta „velká kola“.

Není zde nijak velký provoz, ale přehled po celé ploše a prostředí kolem vás nenechají nudit se. Hlavní provoz obstarávají především F-100 společnosti Air Montenegro a bílé Boeingy 737 Jat Airways. Je zvláštní si uvědomit, že i přes společný stát (Srbsko a Černá Hora) zde operují dvě národní společnosti se stejnou registrací YU.

Závěrem bych si dovolil ještě poznámku z historie. Právě z letiště v Tivatu odstartovalo 30.října 1975 jugoslávské letadlo DC-9, které se těsně před přistáním na ruzyňském letišti zřítilo v Praze – Suchdole.Tato nehoda se dočkala i filmového zpracování v seriálu Sanitka. Pokud budete mít v budoucnu zájem navštívit přírodní krásy Černé Hory a fandíte letectví, určitě si nenechte ujít Tivat. Pokud zvolíte cestu letecky, budete přistávat právě zde.

Autor: PB



Související kategorie

Komentáře



Plachow - nepřihlášený host
18.11.2005 10:45
Tivat, to znám :-)

Byl jsem jednou za komančů na dovče přímo v Boce Kotorské, přez záliv od Tivatského letiště. Moc pěkné záběry

honza.lkkv - nepřihlášený host
03.11.2005 09:14
Fajn

Dík, rád jsem si početl. Inspirace. Takový "komorní" APT je romantika sama. V tomto případě dá se říci takový jihoevropský Princess Juliana I.A. ze St.Maartenu :-)

JN - nepřihlášený host
02.11.2005 23:48
to skyfly

Každé takové letiště, kde nejsou jen 2 rovnoběžné dráhy na rovině a nestřílí po tobě armáda jsou svým způsobem best :-)

skyfly - nepřihlášený host
02.11.2005 20:18
Tivat je lepší?

a ja som si myslel , že best is LGKR...

Tom - nepřihlášený host
02.11.2005 15:38
Já taky :-)

V létě jsem procestoval celou Černou Horu. U letoště Tivat jsem byl, bylo tam vidět Tu- 134 od Aeroflotu nastartované, hluk motoru jak od Migu 21.

Foxx - nepřihlášený host
02.11.2005 10:54
Zajimava dovolena.

Dik za clanek. Aspon vidim ze nejsem sam kdo odjede na klidnou dovolenou a pak se na miste zene x kilometru nekam na letiste :-) Halt konicek se nezapre

Celkem 6 záznamů

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace