Transatlantický provoz zažívá rekordní růst

  • 2024-09-23 06:41

Delta Air Lines v těchto dnech oznámila historicky největší transatlantický letový řád na rok 2025. Delta chce snížit náskok United Airlines, které již v letošním roce nabídly na linkách do Evropy zatím největší počet destinací.

Delta Air Lines nabídnou kromě jiného i nové přímé lety, a to včetně Katánie na Sicílii, přidává lety do Říma, Milána, Neapole, Barcelony, Dublinu a Bruselu. Jen na linkách do Itálie se zvýší kapacity o 10 %.

Do evropských destinací nabídne dopravce okolo 700 letů týdně, kterými zajistí přímé spojení mezi USA s 33 evropskými destinacemi.

Dalšími klíčovými momenty v nabídce Delty jsou zavedení bezplatného Wi-Fi na palubách letadel a zvýšení počtu prémiových míst na palubách Airbusů A330-900 a A350-900.

Delta oznámenou expanzí následují United Airlines, které již v letošním létě posílily transatlantické lety do Evropy a nyní nabízí ze všech amerických aerolinek historicky největší počet evropských destinací. United jsou zatím jedinou aerolinkou nabízející přímé lety mezi USA a Dubrovníkem, Malagou, Mallorkou a Tenerife.

American Airlines (AA) prakticky ve stejnou dobu oznámily nárůst transatlantických destinací na léto 2025. AA přidávají pět nových destinací. Zimní spoj z Miami do Paříže bude pokračovat i v létě, a to denně. V létě 2025 společnost nabídne okolo 70 odletů do/z Evropy denně.

Po zvýšení v letošním létě nabízí AA na trasách mezi USA a Evropou v září 2024 přibližně 958 000 obousměrných sedaček. AA drží asi spojích mezi Evropou a USA 10,5%, United 14.6% a Delta Air Lines 14,9 %.

Air France zavedla od 23. května spoj Paříž – Phoenix, který je prvním přímým spojením mezi Francií a tímto americkým městem. Boeing 787-9 provozuje tuto linku třikrát denně.

Lufthansa přidala dvě nová spojení do USA z Frankfurtu, a to přímé lety do Minneapolis-Saint Paul a Raleigh-Durham v Severní Karolíně. Condor zahájil v květnu provoz do San Antonia, což je jediné transatlantické spojení pro toto texaské město.

Scandinavian Airlines (SAS) zavedly lety mezi Kodaní a letištěm Hartsfield-Jackson v Atlantě od 17. června, a to v ramci přechodu od Star Alliance ke SkyTeamu. Aerolinka je členem SkyTeamu od 1. Září.  

Od 11. června se Denver stal 14. destinací Turkish Airlines v USA.  

Stranou nezůstávají ani evropští nízkonákladový provozovatelé. Norse spustily v červnu linku z Atén do New York a Los Angeles (LAX)-Paříž (CDG).

LEVEL v zimě 2024/2025 zvyšují kapacity na linkách do USA o 9% , přičemž v březnu 2024 přidaly spoj Barcelona-Miami. Kromě expanze do USA zvyšují LEVEL frekvence do Buenos Aires. 

V červenci 2024 vyrostly kapacity mezi Evropou a USA meziročně o 7.8%. Největší provoz je tradičně na lince New York (JFK) a Londýn Heathrow.

Celkem bylo v létě otevřeno či obnoveno více než 40 pravidelných přímých spojení mezi Severní Amerikou a Evropou.

Výčet nových či obnovených linek není vyčerpávající. Graf OAG ukazuje, že většina velkých společností své kapacity mezi USA a Evropou letos v létě zvýšila.

Ze střednědobého hlediska může nabídku přímých spojů a/nebo zvýšení frekvencí přinést nasazení Airbusů A321XLR. První z nich má být předán Iberii ve druhé polovině října. První komerční let povede z Madridu-Boston, a to proti původním plánům údajně již 26. října, byť rezervační systém stále uvádí A330.   

Prodeje letadla A321XLR byly zahájeny v roce 2019 s plánovaným nástupem do komerčního provozu v roce 2023. A321XLR je posledním z řady letadel A320neo. Airbus na A321XLR získal přes 500 objednávek.

Iberia převezme osm exemplářů, první z nich, které je zatím bez motorů již opatřeno barvami (více zde) a ponese jméno "1927-1939".   

Růst provozu v letošním roce a oznámení týkající se dalšího růstu v létě 2025 naznačují, že příští rok bude na transatlantických spojích živo, což poskytne zákazníkům větší výběr a snad i lepší ceny.

(Foto: Airways)


Article photographs



Related articles

Comments



No comments added.

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details