Evropská komise povolila Lufthanse převzít podíl v ITA Airways

  • 2024-07-04 17:48

Za 325 milionů eur získá Lufthansa 41% podíl v ITA Airways, a to s možností postupně získat až 100 %. Evropská komise to oznámila ve středu. Schválení je podmíněno splněním určitých podmínek, které mají zajistit, že spojené společností nepoškodí soutěžní prostředí.

Lufthansa a ITA Airways postupně učinily některé ústupky, aby dosáhly schválení transakce. Komise měla vydat závěrečné stanovisko do 4. července.

Minulý týden Lufthansa varovala, že další ústupky již nebudou a pohrozila, že pokud transakce nebude do 4. července schválena, z transakce vystoupí. To by byla vážná rána italské vládě, která se chce ztrátové společnosti zbavit. Společnost ITA Airways, jejímž jediným vlastníkem je italské Ministerstvo hospodářství a financí by to uvrhlo do obtížné situace.

Podmínky pro akvizici ITA Airways schválila italská vláda v květnu 2023 (více zde). Společnost Deutsche Lufthansa AG nabídla za 41% podíl ve společnosti ITA Airways (Italia Trasporto Aereo S.p.A.) 325 milionů eur s tím, že bude mít právo postupně získat až 100 %. Transakce podléhá schválení EK.

Skupina Lufthansa získá díky ITA Airways silnější postavení na trzích jižní Evropy a na některých klíčových dálkových linkách.

Schválení transakce je důležitou a pozitivní zprávou pro celé odvětví evropské letecké dopravy, které je příliš fragmentované a potřebné efektivnosti může dosáhnout postupnou konsolidací.

( Foto: The Flight Club, Business Travel USA, planes.cz)


Article photographs


Related photos


Related articles

Comments



No comments added.

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details