Další oznamovatel vystoupil proti Boeingu

  • 2024-06-30 08:41

Richard Cuevas, bývalý zaměstnanec společnosti Strom, která je subdodavatelem Spirit AeroSystems, obvinil ve středu u dvou amerických úřadů Boeing, že byl „umlčen“ poté, co upozorňoval na potenciálně nebezpečné výrobní defekty přední tlakové přepážky letadel Boeing 787. Problém údajně spočívá v tom, že díry vyvrtané v přepážce pro její upevnění mají větší průměr, než stanovují předpisy.

Stejný problém byl vloni odhalen u přepážek montovaných Spirit AeroSystems u letadel Boeing 737.

Cuevas uvádí, že na nedodržení výrobních postupů upozornil v září 2023 jak Boeing, tak i Spirit AeroSystems. Boeing údajně vyšetřoval tato obvinění v říjnu 2023 a zároveň varoval Spirit AeroSystems na stížnost. Ve svém podání Cuevas uvádí, že v té době jeho kolega poznamenal: „Máme mezi sebou práskače.“ V březnu 2024 byl náhle a nečekaně vyhozen.

Na celé věci znepokojuje, že byl vyhozen právě v době, kdy vedení Boeingu v rámci tažení za kvalitu povzbuzovalo všechny své zaměstnance a dodavatele, aby nemlčeli, pokud zaznamenají odchylky od certifikovaných technologických postupů.

Boeing tvrdí, že obvinění Cuevase týkající se nedodržení výrobních postupů prozkoumal a shledal, že nepředstavují ohrožení bezpečnosti letadel. Nepopřel však, že k narušení technologických postupů nedošlo. Dokumenty předložené ve středu právním zástupcem informátora výrobce důkladně prozkoumá.

Regulátor FAA zopakoval, že povzbuzuje každého, aby podal informace o případných problémech týkajících se bezpečnosti vyráběných letadel. Letos se k regulátorovi obrátilo již 126 informátorů, v roce 2023 jich bylo 11.

Právní zástupce informátora upozorňuje, že defektní montáž tlakové přepážky hrozí potenciálně katastrofickými následky.

(The Business Journal, The Seattle Times, planes.cz)


Article photographs



Related articles

Comments



Rollfree - unsigned guest (...71.136...)
2024-07-01 13:58

Když to vrtají blbě jak u 787 tak u 737, tak je to podle mě jasné. Prostě si u Spiritu koupili moc velké vrtáky. Buď omylem, nebo byly v nějaké neodolatelné slevě.
No co už, trocha tmelu to řeší.

O. M. - unsigned guest (...231.2...)
2024-07-01 11:47

"Boeing tvrdí, že obvinění Cuevase týkající se nedodržení výrobních postupů prozkoumal a shledal, že nepředstavují ohrožení bezpečnosti letadel."
Jistě, jenom je materiál v těch spojích více namáhán. Možná se v budousnosti setkáme s pár dekompresemi kvůli únavě materiálu, ale to je drobný detail.

2 records

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details