Norwegian koupí regionální společnost Widerøe

  • 2023-07-07 13:00

Norwegian Air Shuttle podepsaly 6. července dohodu o pořízení významné regionální společnosti Widerøe provozující rozsáhlou síť domácích a regionálních linek. Transakce, pokud bude schválena, znamená významnou konsolidaci na severském trhu. 

Norwegian převezmou společnost přibližně za 97 milionů eur, přičemž cenu uhradí v hotovosti. Dohoda byla podepsána s WF Holding AS, mateřskou společností aerolinky Widerøe. Přesná částka bude známa po vyhodnocení hospodářských výsledků roku 2023.  

Firmy si nadále ponechají své značky a budou pokračovat v obsluze a rozvoji svých sítí. Akvizice však otevře nové možnosti v rámci koordinace rozvojových plánů, úspor z rozsahu a zlepšené konektivity. 

Společnosti jsou zásadně odlišné, mají zcela odlišný podnikatelský model, takže se mají navzájem doplňovat.

Nízkonákladové Norwegian se soustředí na skandinávské a evropské linky, které obsluhují letouny Boeingy 737.

Widerøe jsou regionálním provozovatelem zaměřeným na domácí linky. Provozují letadla De Havilland Canada Dash 8 (-100, -200, -300 a -400) a tři Embraery E190 E2. Na vnitrostátních linkách přepraví mají 20% podíl. S letouny E-Jet E2 společnost v poslední době expandovala na vybrané linky do Británie, Německa a destinací severní Evropy. 

Společnost létá i do velmi malých a vzdálených míst, čemuž odpovídá její letecký park. Význam dopravce pro Norsko je tedy vyšší, než by napovídal její podíl na trhu vnitrostátní dopravy.

Widerøe se angažují v přechodu na elektrická letadla. Za tímto účelem společnost ustavila pobočku Widerøe Zero, která má vyvinout řešení pro bezuhlíkového létání.

Na programu Widerøe spolupracovaly s Rolls-Royce a Tecnam. Tecnam však program opustil a vývoj elektrického letadla v květnu 2023 zastavil. Výrobce je přesvědčen, že současná úroveň technologií pro uskladnění elektrické energie nedává naději na vývoj komerčně úspěšného elektrického letadla.

(Foto: High North News, Aviation, Business Insider, TAL Aviation)


Article photographs



Related articles

Comments



No comments added.

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details