Evropská komise a regulátor EASA varují před provozem ve vzdušném prostoru Íránu. Není to trochu pozdě?

  • 06.10.2024 09:20

Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA) vydala Informační bulletin o konfliktní zóně (CZIB), ve kterém varuje provozovatele letadel před provozem v íránském vzdušném prostoru.

Pozoruhodné je, že varování, které má povahu doporučení bylo vydáno až 2. října 2024, a to v souvislosti s dramatickým vyhrocením situace na Blízkém východě. Většina leteckých společností se přitom ještě předtím rozumně rozhodla vyhýbat se vzdušnému prostoru Íránu.

„S ohledem na íránský útok na Izrael 1. října 2024 a oznámení Izraele o záměru se pomstít se Evropská komise a EASA rozhodly vydat CZIB doporučující provozovatelům, aby neprováděli lety ve vzdušném prostoru Íránu ve všech letových hladinách, “uvedla EASA v CZIB.

EASA má obavy z další eskalace, která by mohla ohrozit provozovatele a jejich pasažéry, a proto chce omezit leteckou dopravu nad Íránem až do 31. října 2024.

Evropský regulátor dodal: „Regulátor EASA bude situaci nadále pečlivě sledovat, aby posoudil, zda došlo k nárůstu nebo poklesu rizik pro provozovatele letadel EU v důsledku vývoje hrozby.“

EASA uvedla, že doporučení se vztahuje na provozovatele „podléhající ustanovením nařízení Komise (EU) 965/2012“ a „provozovatele třetích zemí, které autorizovala EASA, při provádění operací na základě jejich povolení TCO do, z a v rámci EU“.

Přístup Komise a EASA kontrastuje s přístupem amerických úřadů. Americký regulátor FAA dne 3. října prodloužil zákaz provozu v Íránském vzdušném prostoru. Zákaz se přitom vztahuje na všechny americké letecké společnosti, americké komerční operátory, piloty s certifikací FAA (s výjimkou těch, kteří provozují americká registrovaná letadla pro zahraniční letecké společnosti) a provozovatele letadel registrovaných v USA.

FAA komentují prodloužení zákazu následovně: "FAA považují tento krok za nezbytný s ohledem na významná a nepřijatelná rizika pro bezpečnost letů amerického civilního letectví ve vzdušném prostoru Teheránu v období zvýšeného regionálního napětí a zvýšených vojenských aktivit." (Obr.: Flightradar24, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace