Problémy Lufthansy se prohlubují

  • 21.07.2024 08:12

Lufthansa snížila odhad zisku na celorok na úroveň 1,4 až 1,8 miliardy eur, což představuje snížení proti původnímu odhadu o 27 %. Je to také níže, než je konsensus analytiků na finančních trzích. Akcie v rekci na tuto zprávu klesly v pondělí o 3,1 %, a to i přesto, že ve druhém čtvrtletí Lufthansa očekávání trhu splnila.

Výrazné snížení odhadu zisku je jen další špatnou zprávu, která dokládá, že Lufthansa má vážné a rostoucí problémy. Nemusí jít o přechodnou situaci.

Za poslední rok odepsala Lufthansa více než třetinu své hodnoty. Za letošní rok je pokles ceny akcií 28 %.

Lufthansa se odvolává na zhoršenou situaci na trhu a nedostatek letadel. Není úplně jasné, co společnost míní „zhoršenou situací na trhu“. Skupina uvádí, že jí chybí asi stovka letadel. To je také zvláštní argument, protože řada analytiků je naopak přesvědčena, že Lufthansa trpí nadbytkem kapacit a z toho vyplývajícím neefektivním využitím. Park společnosti zřejmě rostl v minulém období příliš rychle.

Zhoršená spokojenost zákazníků rovněž není problémem trhu, ale výlučně problémem společnosti. Analytici a akcionáři poukazují rovněž na degradaci značky a překvapivé změny ve vrcholovém managementu skupiny.

Dobré výsledky se naopak očekávají od firem Lufthansa Technik a Lufthansa Cargo, což však celkový pochmurný obraz nevylepší.

Akvizice problémové ITA Airways znamená další zátěž pro management. Přitom aerolinka projevuje zájem také o akvizici TAP Air Portugal.

Lufthansa oznámí úplné výsledky druhého čtvrtletí 31. července. (Foto: Lufthansa, Bloomberg, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace