Boeing přiznal podvod při schvalování způsobilosti letadel 737 MAX

  • 09.07.2024 17:11

Americké Ministerstvo spravedlnosti (DoJ) nabídlo 30. června Boeingu MOŽNOST přiznat se k podvodu, dobrovolně zaplatit pokutu 243,6 milionu dolarů a přijmout na tři roky korporátního pozorovatele, který bude dohlížet na dodržování předpisů. Tento pozorovatel bude vybrán nikoliv na základě návrhu Boeingu, jak se původně předpokládalo, ale na základě výsledků otevřeného výběrového řízení. Při splnění těchto podmínek ministerstvo slíbilo, že se Boeing vyhne trestnímu stíhání. Boeing dostal na vyjádření čas do konce minulého týdne.

Podle předpokladů Boeing s podmínkami ministerstva souhlasí a vinu přiznává. Vcelku nic jiného ani nezbylo, neboť prokázat nevinu před soudem by se Boeingu takřka jistě nepodařilo. Navíc pokuta ve výši 243,6 milionů dolarů není příliš bolestivá.

Podvodu se Boeing podle ministerstva dopustil tím, že zamlčel regulátorovi FAA důležité skutečnosti týkající se softwaru typu 737 MAX. Software MCAS rozhodujícím způsobem přispěl ke katastrofám letadel Lion Air a Ethiopian v roce 2018 a 2019, při kterých zahynulo 346 osob.

Kromě výše zmíněných podmínek se Boeing zavázal investovat přinejmenším 455 milionů dolarů na programy pro zajištění bezpečnosti letadel a jejich soulad se standardy. Celá dohoda bude dopracována během července.

Podle ministerstva spravedlnosti Boeing porušil podmínky mimosoudního vyrovnání (více zde) ze 7. ledna 2021. Výrobce se v rámci této dohody zavázal vyrábět bezpečná letadla. V případě splnění všech podmínek by američtí žalobci po třech letech stáhli trestní obvinění ze zločinného spolčení. Dne 5. ledna, tedy pouhé dva dny před uplynutím tříleté lhůty, došlo k nehodě letadla 737 MAX 9 Alaska Airlines. Vyšetřování prokázalo, že za nehodu může Boeing, čímž byla dohoda z roku 2021 porušena.

Dohodu uzavřenou mezi DoJ a Boeingem musí ještě potvrdit soudce, který označí Boeing za usvědčeného zločince. Potenciálně to může Boeingu komplikovat přístup k vládním zakázkám, např. v oblasti obrany nebo vesmírných programů. Může to také posílit pozici některých dopravců při vymáhání kompenzací za uzemnění a zpoždění dodávek letadel. 

Zástupce pozůstalých po katastrofách Boeingů 737 MAX Lion Air a Ethiopian Airlines již informoval, že se obrátí na soudce a bude žádat, aby dohodu ministerstva s Boeingem neschválil.  (Foto: NBC News, Sky news, planes.cz)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace