Boeing zaplatí za Spirit AeroSystems 4,7 miliardy dolarů a převezme dluhy

  • 04.07.2024 08:24

Za Spirit AeroSystems zaplatí Boeing v akciích 4,7 miliardy dolarů. Kromě toho však převezme také dluhy akvírované společnosti, které v poslední době vyrostly na astronomických 8,3 miliard dolarů. Spirit AeroSystems zároveň uzavřel dohodu s Airbusem, podle které Airbus získá všechny závody, které jsou jeho dodavatelem.

Podle šéfa Boeingu Dava Calhouna  je reintegrace Spirit AeroSystems do Boeingu v zájmu cestující veřejnosti, leteckých společností, zaměstnanců i akcionářů obou společností. Spirit AeroSystems byl původně součástí Boeingu, který jej v roce 2005 odprodal investiční společnosti Onex.

Jednání o převzetí byla oficiálně zahájena 1. března. S ohledem na složitost transakce probíhala velmi rychle. Dohodu nepochybně urychlila složitá finanční situace dodavatele. Boeingu se během jednání podařilo dosáhnout toho, že za převzetí zaplatí akciemi. S určitým zjednodušením by se dalo říci, že Spirit AeroSystems nic jiného ani nezbývalo.

Dne 1. července oznámil Airbus, že bylo dosaženo dohody o podmínkách prodeje některých provozu Spirit AeroSystems. Podrobněji jsme o tom informovali zde. Airbus si převzetím těchto závodů zajistil stabilní dodávky komponent pro letadla A220, A350 a řadu A320neo.

Za převzetí těchto aktivit bude Airnus kompenzován částkou 559 milionů dolarů od společnosti Spirit AeroSystems za symbolický 1 dolar. Bez dohody Spirit AeroSystems s Boeigem a Airbusem o rozdělení dodavatele by transakce byla jen obtížně průchodná.

Airbus zdůrazňuje, že mezi stranami neexistuje žádná definitivní dohoda, pouze dohoda o principech potenciální transakce. Transakce podléhá procesu due diligence, přičemž teprve po jejím ukončení může být připravena finální dohoda. V mezidobí budou obě strany pracovat „v dobré víře“ na dokončení procesu.

Dohody mezi Boeingem, Airbusem a Spirit AeroSystems podléhají schválení regulačními orgány. Transakce proto bude uzavřena nejspíše až v první polovině roku 2025.

(Foto: The Air Current, NPR, planes.cz)


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace