Ministerstvo spravedlnosti nabídlo Boeingu mimosoudní vyrovnání

  • 02.07.2024 12:41

Podle informací zpravodajství Bloomberg nabídlo americké Ministerstvo spravedlnosti (DoJ) Boeingu přiznat se k podvodu, dobrovolně zaplatit pokutu 243,6 milionu dolarů a přijmout korporátního pozorovatele na tři roky. Pokud Boeing tyto podmínky akceptuje, vyhne se trestnímu stíhání. Boeing se do konce týdne musí rozhodnout, zda podmínky ministerstva akceptuje.

Ministerstvo o tom informovalo 30. června skupinu pozůstalých po obětech katastrof letadel 737 MAX a jejich právnímu zástupci. Pozůstalí žádali ministerstvo, aby uvalilo na Boeing pokutu 24 miliard dolarů a zahájilo trestní stíhání. Pro pozůstalé je proto návrh ministra nepřijatelný.

Podle ministerstva Boeing nesplnil podmínky mimosoudního vyrovnání (více zde) ze 7. ledna 2021 uzavřenou po katastrofách letadel 737 MAX společností Lion Air a Ethiopian Airlines. V rámci mimosoudního vyrovnání souhlasil Boeing zaplatit 2,5 miliardy, z čehož pokuta činila 243,6 milionu dolarů. Výrobce se zavázal, že bude vyrábět bezpečná letadla. V případě splnění všech podmínek by američtí žalobci po třech letech stáhli trestní obvinění ze zločinného spolčení.

Ministerstvo je přesvědčeno, že událost z 5. ledna, kdy z letadla Alaska Airlines vyletěly během stoupání zaslepené nouzové dveře je porušením této dohody. K nehodě letadla Alaska Airlines došlo dva dny před splněním podmínek mimosoudního vyrovnání. Vyšetřování prokázalo, že dveře nebyly z výroby opatřeny čtyřmi zajišťovacími šrouby.

(Foto: The Japan Times,  Bloomberg, Fortune, planes.cz)


Fotografie k článku



Související články

Komentáře



Jan - nepřihlášený host (...101.182...)
02.07.2024 16:05
takto se to dělá

Gratuluji, 243,6 milionu dolarů se připíše na futro k těm 50 miliardám, kluci z krizového managementu k tomu opět vygenerují několik slibujících vět do médií a na další 3 roky bude pokoj.

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace