Další oznamovatel vystoupil proti Boeingu

  • 30.06.2024 08:41

Richard Cuevas, bývalý zaměstnanec společnosti Strom, která je subdodavatelem Spirit AeroSystems, obvinil ve středu u dvou amerických úřadů Boeing, že byl „umlčen“ poté, co upozorňoval na potenciálně nebezpečné výrobní defekty přední tlakové přepážky letadel Boeing 787. Problém údajně spočívá v tom, že díry vyvrtané v přepážce pro její upevnění mají větší průměr, než stanovují předpisy.

Stejný problém byl vloni odhalen u přepážek montovaných Spirit AeroSystems u letadel Boeing 737.

Cuevas uvádí, že na nedodržení výrobních postupů upozornil v září 2023 jak Boeing, tak i Spirit AeroSystems. Boeing údajně vyšetřoval tato obvinění v říjnu 2023 a zároveň varoval Spirit AeroSystems na stížnost. Ve svém podání Cuevas uvádí, že v té době jeho kolega poznamenal: „Máme mezi sebou práskače.“ V březnu 2024 byl náhle a nečekaně vyhozen.

Na celé věci znepokojuje, že byl vyhozen právě v době, kdy vedení Boeingu v rámci tažení za kvalitu povzbuzovalo všechny své zaměstnance a dodavatele, aby nemlčeli, pokud zaznamenají odchylky od certifikovaných technologických postupů.

Boeing tvrdí, že obvinění Cuevase týkající se nedodržení výrobních postupů prozkoumal a shledal, že nepředstavují ohrožení bezpečnosti letadel. Nepopřel však, že k narušení technologických postupů nedošlo. Dokumenty předložené ve středu právním zástupcem informátora výrobce důkladně prozkoumá.

Regulátor FAA zopakoval, že povzbuzuje každého, aby podal informace o případných problémech týkajících se bezpečnosti vyráběných letadel. Letos se k regulátorovi obrátilo již 126 informátorů, v roce 2023 jich bylo 11.

Právní zástupce informátora upozorňuje, že defektní montáž tlakové přepážky hrozí potenciálně katastrofickými následky.

(The Business Journal, The Seattle Times, planes.cz)


Fotografie k článku



Související články

Komentáře



Rollfree - nepřihlášený host (...71.136...)
01.07.2024 13:58

Když to vrtají blbě jak u 787 tak u 737, tak je to podle mě jasné. Prostě si u Spiritu koupili moc velké vrtáky. Buď omylem, nebo byly v nějaké neodolatelné slevě.
No co už, trocha tmelu to řeší.

O. M. - nepřihlášený host (...231.2...)
01.07.2024 11:47

"Boeing tvrdí, že obvinění Cuevase týkající se nedodržení výrobních postupů prozkoumal a shledal, že nepředstavují ohrožení bezpečnosti letadel."
Jistě, jenom je materiál v těch spojích více namáhán. Možná se v budousnosti setkáme s pár dekompresemi kvůli únavě materiálu, ale to je drobný detail.

Celkem 2 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace