Pozůstalí obětí katastrofy letu Ethiopian žádají, aby Boeing nemohl certifikovat svá letadla

  • 22.10.2021 17:00

Dne 19. října se pozůstalí a přátelé 157 obětí letu Ethiopian ET302 obrátili s peticí na americké ministerstvo dopravy (DoT) a požadují, aby byl Boeing zbaven možnosti certifikovat jím vyrobená letadla v rámci programu Organization Designation Authority (ODA). ODA umožňuje regulátorovi FAA delegovat některé certifikačním úkony (a rozhodnutí) na externí pracovníky, a to včetně zaměstnanců Boeingu. Jak se ukázalo v případě katastrof 737 MAX, tato praxe (resp. její zneužití) vedla k tomu, že regulátor FAA ztratil kontrolu nad certifikací letadla.

Žádost se opírá o 15 argumentů, které vycházejí z toho, že Boeing v případě 737 MAX záměrně oklamal regulátora a zamlčoval vážné defekty letadla, jako např. nefunkční indikátor nesouladu údajů čidel měřících úhel náběhu (AoA). Výrobce záměrně neinformoval regulátora o důležité změně v systému řízení, a to ve snaze předejít potřebě přeškolení posádek.   

Boeing je peticí rovněž obviněn z toho, že řádným způsobem neanalyzoval příčiny katastrofy letu Lion Air. Namísto rychlého vyřešení problémů odhalených během vyšetřování katastrofy letu Lion Air 602 si společnost rozhodla zvýšit výplatu dividend o 20 %.

Petice připomíná oficiální stanovisko Boeingu ze dne 21. listopadu 2018 ke katastrofě letu Lion Air: „Jsme si jisti bezpečností letadel 737 MAX“ a z 27. listopadu 2018 „Naši zákazníci a jejich cestující, kteří pokračují každý den v letech letadly 737 MAX do stovek destinací na celém světě, mají naše ujištění, že je typ 737 MAX bezpečný“.

Petice argumentuje, že z uvedeného je zřejmé, že výrobci nelze důvěřovat a nelze mu proto ani svěřit rozhodování o způsobilosti jím vyrobených letadel. Praxe, kdy si výrobce sám provádí důležité certifikační úkony, vede k nepřístupnému tlaku na techniky společnosti a představuje zjevný konflikt zájmů.

Šéf FAA Dickson bude 21. října vypovídat před parlamentní komisí pro dopravu a infrastrukturu, a to u příležitosti 3. výročí katastrofy letadla Lion Air. Komise bude prověřovat pokrok, kterého FAA v mezidobí dosáhla, aby se katastrofa podobná případům 737 MAX nemohla opakovat a  byla garantována bezpečnost cestující veřejnosti. (Foto: cbc news, dw.com, planes.cz)


Fotografie k článku



Komentáře



petrp (...188.188...)
23.10.2021 06:16

„Naši zákazníci a jejich cestující, kteří pokračují každý den v letech letadly 737 MAX do stovek destinací na celém světě, mají naše ujištění, že je typ 737 MAX bezpečný“.

..jako jakýkoli tiskový mluvčí má za úkol chránit ekonomické zájmy firmy a nikoli podat nějakou informaci.

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace