Boeing řeší vážné výrobní defekty až 88 Dreamlinerů. Od FAA dostal (další) pokutu 6,6 milionu dolarů.

  • 27.02.2021 08:30

Boeing Co. zaplatí (další) pokutu ve výši 6,6 milionu dolarů v rámci vyrovnání za nedostatky v oblasti řízení kvality výroby letadel 787. Boeing v roce 2015 souhlasil zaplatit za porušení pravidel řízení kvality výroby 787 pokutu 12 milionů dolarů, a to za podmínky, že všechny zjištěné závady odstraní. Úřad FAA však shledal, že Boeing závazek nesplnil, za což udělil Boeingu pokutu 5,4 milionu dolarů. Další 1,21 milionu dolarů jsou pokuty za některé další, menší nedostatky. O udělení pokuty informoval šéf FAA Steve Dickson.

Boeing čelí řadě chronických problémů ve výrobě 787. Situace vyvrcholila vloni, kdy byly kromě jiného odhaleny defekty kompozitního pláště letadel. Další defekty byly zjištěny v dekompresních přepážkách v nákladovém prostoru, které jsou u některých exemplářů špatně namontovány nebo poškozeny. Odstranění závad je časově mimořádně náročné a značně nákladné. Odhaduje se, že jejich odstranění může Boeing přijít na stovky milionů dolarů.

Podle údajů z webu Statista se průměrná cena Boeingu 787 pohybuje okolo 280 milionů dolarů, tj. reálná cena se může pohybovat okolo 150-160 milionů dolarů. Boeing získal celkem 1882 objednávek na letadla 787 a k 31. lednu 2021 evidoval 458 nevyřízených objednávek.

Podle zpravodajství Reuters nyní Boeing řeší výrobní defekty až 88 letadel 787, které nelze dodat zákazníkům. Boeing nedodal ani jeden Dreamliner během posledních čtyř měsíců. Výrobce slibuje, že několik letadel se podaří dodat koncem prvního čtvrtletí.

Někteří odborníci se však domnívají, že určité defekty se nemusí podařit odstranit tak, aby letadla byla způsobilá provozu. Experti Boeingu se snaží zjistit, zda by bylo možno schválit do provozu letadla s těmito defekty za podmínky, že by tím nebyla ohrožena bezpečnost.

Genrální ředitel Air Lease Corp. John Plueger sdělil 22. února analytikům, že „je obtížné si představit, jak lze odstranit defekty způsobem, který by regulator odsouhlasil“.

Na infromaci reagovaly akcie Boeingu poklesem o 5,6 %. (Graf: Statista, foto: planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace