Společná jednotka víceúčelových letadel Airbus MRTT převzala druhý letoun. Česká republika přistoupila k programu v říjnu.

  • 13.08.2020 17:00

Jednotka Multinational MRTT Unit (MMU) převzala na základně v Eindhovenu svůj druhý víceúčelový a tankovací letoun A330MRTT (Multi-Role Tanker Transport). Mnohonárodní flotila letadel MRTT přejde v nejbližší době do operačního režimu a bude poskytovat tankovací služby, služby při převozu nemocných či raněných a evakuaci. Do Multinational MRTT Unit (MMU) jsou zapojeny Belgie, Česká republika, Lucembursko, Německo, Nizozemí a Norsko, které sdílí kapacity těchto letadel. První letoun byl dodán 30. června (video zde) a zatím slouží výcvikovým účelům.

Další tři letadla v současné době prochází konverzí u výrobce a budou dodána do konce roku 2024. Ve své cílové podobě má jednotka provozovat osm letadel s možností rozšířit kontrakt na jedenáct letadel. Formálním vlastníkem letadel je NATO.

Program sdílení víceúčelových letadel MMF byl iniciován v roce 2012 a jeho zakládajícími členy se v roce 2016 stalo Nizozemí a Lucembursko, Německo a Norsko se připojily o rok později, Belgie v roce 2018. Česká republika se připojila do programu MMF zatím jako poslední v říjnu 2019.

Pět letadel jednotky MMU bude umístěno na základně v Eindhovenu, tři letadla na letišti Cologne-Wahn u Kolína nad Rýnem

Airbus A330MRTT vychází z letadla A330-200 a Airbus získal pro tuto úpravu již 60 zakázek. Zahajovacím zákazníkem je Austrálie, dalšími zákazníky jsou France, Jižní Korea, NATO, Saudská Arábie, Singapur, Spojené emiráty a Velká Británie.

Letoun může přepravovat až 111 tun paliva, což je více než konkurenční KC-46 Pegasus, nebo přepravovat až 300 „cestujících“. Úprava MedEvac má 40 nemocničních lůžek a 20 sedaček pro doprovodný zdravotnický personál a umožňuje další kombinace nákladu. (Foto: Cockpit Magazin)


Fotografie k článku



Komentáře



Luboš - nepřihlášený host (...183.201...)
14.08.2020 14:41
Poznámka

Je více než dobře že výrobce letadel Airbus opět po coronavirove krizi nabírá zakázky od leteckých společností a svítá naděje na přežití a lepší časy.

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace